Nieuwsgierigheid de basis om te innoveren

De meeste van de baanbrekende ontdekkingen en opmerkelijke uitvindingen uit de geschiedenis, van het gebruik van vuurstuur voor het aanmaken van vuur tot zelf-rijdende auto’s, hebben met elkaar gemeen dat ze zijn ontstaan uit nieuwsgierigheid.

Volgens Harvard Business Review ‘HBR.ORG September-October 2018’, beweren bedrijfsleiders dat ze waarde hechten aan werknemers die vragen stellen of die nieuwe manieren van werken verkennen. Uit onderzoekt blijkt echter dat bedrijfsleiders deze nieuwsgierigheid grotendeels onderdrukken uit angst voor het nemen van risico’s en het afnemen van de efficiëntie bij medewerkers.

Leiders moeten nieuwsgierigheid in zichzelf en bij anderen aanmoedigen door kleine wijzigingen aan te brengen aan hun organisatie en aan de manier waarop zij hun werknemers aansturen. Vijf strategieën kunnen hierbij helpen: nieuwsgierigheid aantrekken, nieuwsgierigheid overbrengen, leerdoelen benadrukken, medewerkers toelaten om te verkennen en hun interesses te verbreden, en bouw “Waarom” “Wat als ..” en “Hoe kunnen wij ..” dagen in.